9. Zimní legiomarš - 2022

Více než sto účastníků IX. Zimního legionářského marše se sešlo v Těšínských Beskydech na hoře Polední v Bystřici nad Olší, aby uctili památku vojáků, kteří padli v sedmidenní válce.

Ve zdejším Památníku legionářů se u obelisku generála Josefa Šnejdárka začali již v pátek 21. ledna scházet členové KVH Ostrava 2, členové ČsOL jednoty Ostrava 1 a Frýdek-Místek, aby se zde v mrazivém odpoledni utábořili a připravili na noc. V sobotu tak byli první, kteří se pietní akce zúčastnili.

Na Polední přijeli účastníci z různých míst naší vlasti - z Prahy, Ostravy, Opavy, Olomouce, Brna, Třince, Bratislavy a dalších míst. Mezi nimi převládali členové ČsOL, váleční veterání z mírových misí a jedním z nich byl VV br. Stanislav Švidek, člen RV ČsOL. Po krátkem projevu br. Petra Adamuse, byly položeny květiny a věnec k obelisku gen. Josefa Šnejdárka, který před 103 léty uhájil hranice našeho státu.

Organizátoři akce, Klub vojenské historie I. prapor Ostrava, Československá obec legionářská - jednota Ostrava 2 a Klub vojenské historie Chotěbuz zajistili všechna hygienická opatření, vyplývající z pandemického zákona.

Zúčastnění (cca 120) obdrželi pamětní list.

Program IX. Zimního legionářského marše.

Orlová, 23. ledna 2022 . Hodnocení a fotografie.
Vzpomínka na padlé za Těšínsko . Pietní pouť a fotografie.